vineri, 26 decembrie 2014

IENUPAR

Ienuparul este una dintre plantele care nu au anotimp,fiind mereu verde,mereu viu.Chiar si iarna,cand afara este gerul cel mai crancen,printre cetinile tepoase ale ienuparului se coc fructele sale de un violet inchis si parfumate-unele dintre cele mai puternice medicamente ale naturii.
TINCTURA DE BOABE DE IENUPAR
Boabele de ienupar se maruntesc fin cu ajutorul risnitei de cafea sau piua.Sepun 15 linguri de pulbere intr-un borcan cu filet,adaugandu-se apoi doua pahare de alcool alimentar(de 90-60 de grade)si un pahar de apa,amestecandu-se totul cat mai bine.Se inchide borcanul si se lasa totul la macerat vreme de zece zile,dupa care tinctur obtinuta se filtreaza prin tifon si se trage in sticlute mici,inchise la culoare.
Tinctura de ienupar este un remediu eficient remediu contra retentiei de lichide,este printre cele mai puternice antiinfectioase urinare din flora romaneasca,efectul fiind comparabil cu cel al multor antibiotice de sinteza.

duminică, 31 august 2014

PADUCELUL

DOMENIUL DE APLICARE
-Insuficienta cardiaca cauzata de varsta(in stadiu incipient)
-Stimularea functionarii innimii in caz de tensiune arteriala ridicata
-Slabiciune cardiaca cauzata de stres sau infectii
-Tulburari de ritm cardiac
-Tratament ulterior in caz de infarct miocardic
-Diuretic si antispastic usor
PE SCURT
-aria de raspandire:-paduri luminoase
-descriere scurta:-arbust sau copacel cu spini,cu frunze usor zimtate,flori albe sau roz deschis.Are fructe marunte de culoare rosie.
-substantele active se gasesc in flori si frunze
-nu are efecte adverse
Persoana care doreste un preparat natural,poate alege intre extras si tinctura.Din extras se poate prepara si ceai.
-Se oparesc doua lingurite de paducel cu o cana de apa fierbinte,apoi se lasa 20 de minute.Se consuma cate o cana dimineata si seara.S adauga miere pentru ca gustul sa fie mai bun.

duminică, 24 august 2014

MUSETELUL

La noi in tara,musetelul este una din cele mai cunoscute plante medicinale care creste pe marginea drumurilor,pe tarlale si locurile de depozitare a molozului.Cel mai imprtant semn distinctiv al musetelului este calatidiul gol si mirosul aromat.Floarea de mustel are efect benefic in problemele stomacului si intestinelor,in cayul organelor inflamate si la tratarea ranilor.Infuyia de flori uscate de musetel a fost un medicament preferat inca din antichitate.Se recomanda in cazul durerilor de cap,afectiunilor de ficat,rinichi si vezica,respectiv la tratarea tulburarilor menstruale.Trebuie avut in vedere faptul ca in cazul imbolnavirii organelor interne,ceaiul se va utiliza regulat,pe o perioada de mai multe saptamani.Ca tratament extern,musetelul este utiliyat la tratarea ranilor ce se vindeca greu,la clatirea gurii si faringelui, in caz de guturai si sinuzita(prin inhalatii),respectiv la tratarea diverselor boli de piele.
Un tratament cu efect dovedit:
aburi cu musetel
(aburi-inhalatii)
Pe linga ceaiul de musetel baia cu aburi de musetel face parte dintre metodele de tratament"calsice".In continuare este unul dintre cele mai bune remedii impotriva racelii.
  • opariti o mina de flori de musetel intr-un litru de apa clocotita,intr-un vas mai mare.
  • aplecati-va deasupra aburului,in timp ce acoperiti capul si vasul cu un batic mare.
  • inhalati aburul,pe cat posibil adanc,timp de 10 minute.

duminică, 3 august 2014

BUSIOCUL

Planta raspandinta in natura,mai ales in locuri usor umbrite si umede,dar cultivata si in gradinile gospodarilor.Busuiocul se recunoaste usor datorita miresmei sale specifice,care rezista si dupa uscarea plantei.Are frunze ovale,usor dintate,si flori marunte,albe sau roz,grupate in inflorescente.
TRATAMENTE CU BUSUIOC
INTERN
-boli ale aparatului digestiv:-colici,meteorism,flatulenta,balonari si stari spastice ale aparatului digestiv.
-boli hepato-biliare:-hepatite,coleciste,litiaza biliara,colici biliare.
-boli ale aparatului respirator:traheite,bronsite,astm bronsic,pneumonii.
-boli ale aparatului cardio-vascular:insuficiente cardiace,hipertensiune arteriala,nevroza cardiaca.
-boli virale:-raceala,gripa,guturai.
-boli ale aparatului urogenital
-boli parazitare instalate la nivelul tubului digestiv
-bolile sistemului nervos central
-afectiuni alergice
EXTERN
-spalaturi terapeutice
-inhalatii
-frictionari
INFUZIE DE BUSUIOC
-o lingurita de busuioc uscat se opareste cu 250ml apa fiarta timp de 30 minute,dupa care se filtreaza.Se indulceste dupa gust,cu miere.
TINCTURA
-10g busuioc uscat si maruntit se pun la macerat in 100ml de alcool alimentar sau alt produs distilat,obtinut in gospodarie,timp de 10zile,agitandu-se de 3-4 ori pe zi.Se filtreaza prin tifon, dupa care se lasa la decantat in frigider,timp de 6 zile,pentru o limpeziredeplina.
VINUL TERAPEUTIC
-20g de busuioc uscat si maruntit se oparesc cu un litru de vin alb,se lasa la infuzat timp de 10 zile,agitandu-se sticla de 2-3 ori pe zi.Dupa 10 zile,vinul se filtreaza,fara stoarcerea rezidului si apoi se lasa la decantat alte 6 zile.
OTET MEDICINAL
-20g de busuioc uscat si maruntit se pun la macerat,timp de 10 zile,in 500ml otet de vin.
ULEI TERAPEUTIC
-10g de busuioc uscat si maruntit se fierb impreuna cu 100ml ulei de floarea soarelui,cateva minute pe baie de aburi,in flacoane de sticla.Se lasa in repaus timp de 2 zile, dupa care se filtreaza.


sâmbătă, 28 iunie 2014

CURA DE SUC DE PATRUNJEL

PATRUNJEL PENTRU RINICHI

Iata in ce consta tratamentul:se bea de trei ori pe zi inainete cu ora de masa,cate un sfert de pahar de suc de patrunjel(frunze),diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.
Pentru a obtine sucul de patrunjel puneti la centrifugat o mana de frunze proaspete plus patru linguri de apa.Dupa aceea,se lasa o jumatate de ora la macerat,apoi se filtreaza.


joi, 17 aprilie 2014

PARFUMURI

Parfumurile si apele de parfum preparate cu mana dumneavoastra vor face intotdeauna o buna impresie,fie ca e vorba de un parfum floral,ca acela dat de violete,ori de unulproaspat de citrice,ori de unul oriental si senzual-cu osingura conditie:sa le pastrati in flacoane decorative.
APA DE PARFUM CU VANILIE
Amatoarele de miresme pure vor fi entuziasmate de aceasta apa de parfum.
2batoane de vanilie
80ml alcool de 50%
1/4 l apa distilata
Batoanele de vanilie se despica usor si se pun intr-o sticla incapatoare.Se toarna alcoolul peste ele,se astupa bine sticla si se lasa la macerat 3 zile.se scot batoanele si se aduga apa.

PARFUM DE FLORI ENGLEZESC
Cu aceasta compozitie din uleiuri eterice alese se parfumau doamnele din societatea englezeasca pe3 vremea reginei VIctoria.parfumul acesata incarcat de nostalgie nu si-a pierdut nici azi aura magica,iar prepararea sa reprezinta deja o placere pentru simturi.
20ml ulei de trandafiri
20ml ulei de violete
10ml ulei de zambilic
5ml ulei de flori de portocal
 2ml de bergamota
citeva picaturi de alcool de 90%
Se amesteca toate uleiurile intr-un flacon inchis la culoare si se adauga mai intai 10 picaturi  de alcool.Se agita bine si se verifica daca s-a obtinut nota de parfum dorita.Daca simtiti nevoia,puteti sa mai adaugati pe rand cateva picaturi de alcool.Se lasa sa stea cel putin 2 saptamani inainte de prima folosire.Se recomanda patrarea la intuneric si la rece.


APA UNGUREASCA
Legenda spune ca un pustnic i-ar fi preparat aceasta reteta in secolul al XIV-lea reginei Ungariei.
1 lamaie netratata
4 lingurite rozmarin proaspat
3 lingurite menta proaspata
3 lingurite petale proaspete de trandafiri
150 ml apa din flori de portocal
150 ml alcool de 90%
Lamaia se spala si se ia un strat foarte subtire de coaja.Se pun intr-o sticla incapatoare coaja si celalalte plante si se toarna peste ele apa de flori si alcoolul.
Se lasa sa stea 2-3 saptamani.





sâmbătă, 12 aprilie 2014

OTET DE TRANDAFIRI

Otetul aduce servicii bune nu doar in bucatarie,ci si in ingrijirea corpului.Cine va inmuia petale de trandafir in otet de fructe va obtine o lotiune tonifianta originala.
Otetul de trandafiriri este ideal pentru ingrijirea zilnica a corpului.Dupa baie sau dus se frectioneza cu el intregul corp.Dizolva resturile de calcar de pe piele si contribuie la regenerarea stratului protector al acesteia.In plus,are propietati usor dezinfectante si dezodorizante.De aceea -si pentru ca revigoreaza si ingrijeste pielea-otetul de trandafiri este ideal pentru ingrijirea matinala a corpului.


Otet de trandafiri
-pas cu pas
Se pun 2 pumni de petale uscate de trandafiri intr-un borcan.Se toarna peste ele 1/2 l otet de fructe natural si se inchide bine borcanul.Se lasa la macerat circa 2 saptamaniintr-un loc cald.se trece lchidul printr-o sita,presand bine petalelecu o lingura.Apoi se mai strecoara o data printr-un filtru de cafea.Se adauga 100ml apa distilata,cu 1 lingurita ulei de trandafir dizolvata in 20ml alcool de 70%.Se pune totul intr-o sticla inchisa la culoare.


duminică, 6 aprilie 2014

ALIFIE DE GALBENELE

Din florile de galbenele puteti obtine fara prea multa bataie de cap o alifie pentru tratarea cu succes a ranilor si afectiunilor pielii.

Galbenelele(sau filimica),cunoscute si sub denumirea lor latineasca de calendula,sun cultivate in gradinile Europei inca din secolul alxii-lea.Planta este originara din Egipt si merita sa fie cultivata chiar si numai datorita aspectului ei decorativ.Creste foarte bine si in ghivece.Planta poate fi administrata intern sau extern.Astazi este folosita in special pentru tratarea ranilor si in luxatii,dar si impotriva durerilor menstruale ori ale veziculei biliare.O alifie de galbenele pentru scopuri terapeutice sau cosmetice,poate fi preparata usor.
ALIFIA 
-PAS CU PAS
Se toarna 500ml ulei de masline sau arahide peste 50g flori galbenele si se tine borcanul, bine inchis,2-3 saptamami intru-un loc cald.Uleiul strecurat se toarna intr-un vas si se infierbanta pana aprooape de punctul de fierbere.Se adauga 40g unt de cacao si 40g ceara de albine.Dupa ce s-a topit totul,se ia vasul de pe foc si se amesteca bine continutul.Se lasa la racit pana incepe sa se intareasca si se toarna in borcane inchise la culoare.


duminică, 23 martie 2014

RECOMANDARE IMPOTRIVA ACNEII

Exista o multime de masti si creme impotriva acneii.Unul dintre cele mai vechi si importante remedii este argila, pe care o puteti cumpara din farmacii,raioane de cosmetica,magazine naturiste.Pentru o masca se amesteca 3 linguri de argila cu apa calda,cat sa formeze o pasta groasa, si se aplica pe fata.Se evita zona din jurul ochilor.Dupa 20 de minute se spala cu apa calduta argila uscata si se aplica o crema hidratanta pe baza de plante.In loc de argila se poate folosi si un amestec din 100 g branza de vaci si un ou.Masca se curata dupa 15 minute cu apa calduta,iar apoi se aplica o crema hidratanta.

joi, 20 martie 2014

GREPFRUITUL-O FARMACIE INTR-UN FRUCT

Ei bine,grepfruitul nu este o imensa colectie de minerale si de vitamine,asa cum poate ne-am astepta.De fapt,el este constituit in proportie de aproximativ 90% din apa,la care se adauga doar un pic de potasiu si vreo patru vitamine.E adevarat,totusi, ca un grepfruit de 200grame asigura necesarul de vitamina C pentru o zi intreaga(la o persoana sanatoasa si nexpusa la poluare)si un sfert din necesarul de vitamina A.In rest,mai contine doar mici cantitati din vitaminele B1 si B5 si cantitati infime din alte vitamine din complexul B,vitamina E etc.Si atunci, de ce creeaza grepfruitul atata vilva? Pentru ca are in compozitia sa niste substante prea putin cunoscute, dar care fac adevarate minuni in organism:zeaxantina,de exemplu,tine departe bolile oculare si cardiace,in timp ce maringenina blocheaza dezvoltarea cancerului,iar spermidina ne mentine tineretea tesuturilor si ne mareste speranta de viata.Ca si cum nu ar fi fost de ajuns,grepfruitul blocheaza cu incapatinare si eficienta actiunea avreo 30 medicamente chimice,motiv pentru care i-a exasperat pe conducatorii marilor companii farmaceteutice,care l-au botezat "incurca lume".Acestia ignora insa faptul ca acest "incurca lume"poate fi foarte util dupa tratamentele cu medicmente,fiind un fantastic mijloc de detoxifiere a organismului.

Colesterolul si glicemia crescute-se tin cure de minimun 3 saptamani, timp in care se consuma 1/2 kg de grepfruit pe zi.Fibrele alimentare din compozitia sa impiedica in buna masura asimilarea grasimilor saturate, in timp ce aportul masiv de vitamina C si A din aceste fructe previne oxidarea colesterolului rau (LDL) si depunerea sa pe peretii vaselor de sange.La randul sau,glicemia este tinuta sub control de catre flovonoidele din grepfruit,care incetinesc ritmul eliberarii glucozei in sange,prevenind astfel aparitia hiperglicemiei si a diabetului.

luni, 10 martie 2014

MASAJ CU LEVANTICA

ULEIUL ACESTA DE MASAJ CU PARFUM PROASPAT,PASTRAT INTR-O STICLA DECORATIVA,POATE FI UN CADOU BINE VENIT SI UNPUNCT DE ATRACTIE IN CAMERA DE BAIE.
Dupa baie sau dus masajul cu ulei de levantica este o adevarata binefacere pentru trup si suflet,iar mirosul placut relaxeaza si binedispune.Pentru toti cei care fac sport,el ofera un avantaj in plus:cine isi maseaza corpul inainte si dupa antrenament cu acest ulei previne intinderile de ligamente si febra musculara.Datorita parfumului sau proaspat si efectelor sale terapeutice,levantica cunoaste multiple intrebuintari inca din vechime.In Roma antica femeile foloseau creme cu miros de levantica.In secolul al XIX-lea entuziasmul pentru floarea albastra a atins culmi in Anglia:doamnele din inalta societate se parfumau cu apa de lavanda, iar scrisorile de amor se scriau cu o cerneala care raspindea miros de levantica.De cativa ani incoace,planta aceasta aromata cunoaste o revenire atat in parfumerie, cat si in medicina naturista.
ULEIUL DE LEVANTICA-PAS CU PAS
Se ia un manunchi de flori proaspete sau uscate de levantica si se curata de pe tulpina.Se toarna deasupra1/2 l ulei de masline sau de migdale dulci si se lasa 3 zile intr-un loc cald si insorit.Apoi se toarna amestecul printr-un filtru de cafea intr-o sticla.Pentru un ulei mai parfumat, se repeta operatia cu uleiul filtrat si un rand nou de flori de levantica.

sâmbătă, 8 martie 2014

SA NE PASTRAM TOATA VIATA MOBILITATEA

Ne putem misca fara dureri doar atunci cand musculatura si articulatiile noastre functioneaza armonios.Acestea sustin intregul nostru corp,ne permit sa umblam si sa executam o serie de alte miscari si activitati-cum ar fi alergatul,inotul ori scrisul.Zi de zi,muschii si articulatiile sunt puse la grea incercare.Daca avem dureri sau daca muschii si articulatiile nu functioneaza cum trebuie ne simtim ingraditi.Crize de lumbago,entorse sau dureri musculare pot aparera la orice virsta,chiar si la persoane sportive si bine antrenate. Din fericire,natura ofera o multime de mijloace de atenuare a acestor suferinte.Iar lucrul acesta il stiau si predecesorii nostri.Cu ajutorul unor preparate verificate,procesul de recuperare al organismului este ajutat, iar durerile sunt alungate.Gasiti aici cateva retete pe care le puteti prepara dumneavoastra insiva ori le puteti comanda la farmacie.in acest fel va pastrati mobilitatea timp indelungat si adaugati un plus de calitate vietii.
Cand muschii si articulatiile cedeaza
Amestec de uleiuri de baie decontractante
Contracturi ale musculaturii bratelor sau piciorelor pot fi atenuate vizibil cu ajutorul acetor bai.Substantele active ale uleiurilor asociate cu caldura stimuleaza circulatia si fac durerile sa dispara.
2picaturi ulei de busuioc
4 picaturi ulei maghiran
2 picaturi ulei roinita


Se adauga uleiurile in apa de baie.Zonele dureroase pot fi masate suplimentar in apa.

Baie cu flori de camp impotriva 
durerilor musculare si articulare
Cine s-a desfatat o data intr-o baie calda si relaxanta de flori de camp va apela mereu la in caz de dureri sau contracturi.Ea stimuleaza metabolismul tesuturilor si relaxeaza musculatura.
500 gamestec de flori de camp
(din comert)
5 l apa
Se toarna apa rece peste florile de camp,se infierbanta,se lasa sa fiarba 15-20 de minute,apoi se strcoara.Fiertura se toarna in apa de baie.Se va face o baie de maximum 15 minute la 35-38grade,apoi se recomanda repausul la pat.Pentru durerile locale se pot aplica sub forma de comprese fierbinti saculeti de panza umpluti cu flori de camp.

Spirt cu rozmarin
rozmarinul, o planta medicinala din zona mediteraneana,e bun in febra musculara,reumatism articular si entorse.
100g frunze de rozmarin
500 g alcool de 70%
tifon
Se toarna alcoolul peste frunzele de rozmarin si se lasa "la dospit' 10 zile.Se filtreaza printr-un tifon si se toarna intr-o sticla.Locul dureros va fi masat de mai multe ori pe zi cu solutie.

Infuzie de telina impotriva
artritei
Daca aveti articulatiile inflamate,aceasta infuzie va calmeaza durerile.
20 g telina
1/4 l apa
Se toarna apa rece peste telina maruntita,se da intr-un clocot, se lasa sa stea un pic si se strecoara.se indulceste cu miere dupa gust.Se beau zilnic cate 2 cani.
ATENTIE:Nu se foloseste daca suferiti de nefrita.

Amestec de ceai impotriva gutei
Si acest ceai are in primul rand capacitatea de a stimula metabolismul;in acest fel acidul uric concetrat in articulatii va fi eliminat mai bine.
30 g frunze de mesteacan
20 g coada-calului
20 g coada-soricelului
10g osul-iepurelui
10 g fructe ienupar
10 g frunze de urzica
Se amesteca plantele.Se fierbe apa si se oparesc(1/4 l la 2 lingurite),se lasa la infuzat 5-10 minute, se strecoara.Se bea cate 1 cana dimineata si seara.

sâmbătă, 22 februarie 2014

REGLATI-VA TENSIUNEA PE CALE NATURALA

VIN DE ROZMARIN IMPOTRIVA HIPOTENSIUNII
Rozmarinul nu este doar un condiment,ci are si propietati curative.
20 g frunze rozmarin
3/4 l vin alb
Se lasa"la dospit"5 zile.Se strecoara si se pastreaza intr-o sticla.Se bea cate un paharel de vin la masa de pranz si cea de seara.


VASC PENTRU REGLAREA TENSIUNII
Vascul contine substante active care ajuta in multe afectiuni.Printre altele relaxeaza musculatura vaselor sangvine si regleaza tensiunea.
60 g frunze de vasc
40 g coada calului
40 g flori de paducel
Se amesteca plantele.Se pune apa la fiert si se toarna peste amestec(1/4 l apa la 1 lingurita de plante).Se lasa 10 minute la infuzat, se strecoara,se indulceste cu miere.Se bea cate o cana dimineata si seara.

CEAI IMPOTRIVA HIPERTENSIUNII
Substantele active din acest ceai scad tensiunea si au un efect sedativ asupra intregului sistem nervos.
40 g ventrilica,planta si samanta
40g samanta ciulin
30g sunatoare


30 g roinita
30g flori de arnica
Se amesteca ierburile.Se pune apa la fiert, se opareste amestecul(1/4 lapa la 2 lingurite amestec).Dupa 15 minute se strecoara si se indulceste cu miere. Se bea de-a lungul intregii zile.

sâmbătă, 15 februarie 2014

OTET DE MERE

OTET DE MERE PREPARAT IN CASA
E,intr-adevar,un remediubun la toate acest otet,care se prepara si foarte usor.Profitati de puterile lui multiple!
Otetul de mere atat de indragit pe vremea bunicii cazuse oarecum in uitare pina in urma cu niste ani.Acum insa a revenit in forta in casele noastre.Originile lui ajung pana in Egiptul antic,stiut fiind ca Nefertiti isi ingrijea frumusetea cu bai de otet.Otetul de mere este sanatos;folosit extern,confera parului stralucire,stimuleaza circulatia sangvina a pielii si actioneaza beneficasupra stratului ei protector.Baut in mod regulat,echilibreaza metabolismul.Pe vremuri,otetul de mere se facea in casa cu ajutorul unei prese pentru fructe,fiind folosite cu precadere fructele cazute din copac,deci cele netrebuincioase.Astazi,pentru obtinerea sucului se folosesc fructele proaspete,iar in locul presei apelam la un storcator electric.Sucul este lasat sa fermentezepana ce se obtine asa-numita drojdie de otet,un fel de spuma lipicioasa care se formeaza la suprafata.Nu este necesar sa mai adaugati drojdie,desi aceasta grabeste fermentatia.
Otetul de mere
-pas cu pas
Se spala merele, se taie in sferturi si se indeparteaza portiunile putrezite.Bucatile de mar se pun in storcator.
Se umple un borcan sau orice vas de piatra sau de sticla cu suc si cu o parte din coji si cotor.Se adauga putina drojdie uscata de bere.Se inchide vasul ermetic.
Se lasa timp de 4 saptamani,indepartand periodic drojdia de la suprafata si agitand apoi lichidul.
Cand otetul capata gustul dorit,se strecoara printr-un tifon si se toarna in sticle oparite.

duminică, 9 februarie 2014

AFECTIUNILE GATULUI

Mai frecvente iarna:
afectiunile gatului
De cele mai multe ori debuteaza cu senzatia de zgarieturi in gat,apoi ne doare cand inghitim, iar in cele din urma ne pierdem si glasul.Impotriva laringitelor si inflamatiilor din gat exista insa remedii naturale foarte bune.Natura pune la dispozitie o serie de substante capabile sa combata inflamatiile si sa reduca jena pe care o resimtim la fiecare inghititura.Sub forma de gargara,comprese sau ceai-remediile bunicii sunt de mare ajutor.

Lapte cu ceapa,cimbru si cuisoare
Substantele active din aceasta reteta se amornizeaza perfect.
3 cepe mari
cuisoare
1 ligurita zahar brun
1 crenguta de cimbru
apa
1/2 cana cu lapte
Se toaca cepele cu coaja cu tot si se amesteca intr-un recipient cu cuisoarele,zaharul, cimbrul si ceva apa.Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 2 ore,adaugand din cand in cand apa.Se trece decoctul printr-o strecuratoare si se infierbanta laptele.Se amesteca in cantitati egale decoctul cu laptele si se bea de 3 ori pe zi.Daca doriti sa beneficiati de tot continutul de vitamina C al cepei,preparati amestecul la rece:amestecati ceapa cu zaharul si lasati-le 12 ore. Adaugati apoi apa si extrageti sucul prin presare.Procedati apoi ca mai sus.


Infuzie cu fenicul salbatic
Feniculul este o planta mult folosita.Daca,avand gatul inflamat,va piere si glasu,incercati acest ceai.
1 cana de lapte
5 g fructe de fenicul
miere
Se fierbe latele,se zdrobesc fructele,se pun in lapte si se lasa la infuzat 10 minute.Bautura poate fi indulcita dupa gust cu miere si se vabea cat mai fierbinte de 3 ori pe zi.
UTIL
  • Eficiente sunt gargarele cu uleiuri eterice.Se pun 3 picaturi de ulei de eucalipt,2 picaturi  de ulei de santal si 1 picatura de ulei de arbore de ceai intr-un pahar cu apa.Se face gargara de 3 ori pe zi.
  • Cu afectiunile gatului nu e de glumit,mai ales in cazul copiilor si al adolescentilor.Daca simptomele persista mai mult de 4 zile,adresati-va medicului.